H♥tello – Roel Rol

Tijdens het HotelloTOP Year Event werd Roel Rol met een grote meerderheid aan stemmen gekozen tot Hotello of the Year 2008 en is naar huis gegaan met de Triple P Award vanwege zijn onderscheidende prestaties binnen het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat jaar stond HotelloTOP in het teken van het maatschappelijk verantwoord ondernemen met het thema: ‘Do you care? Taking responsibility in a Glocal World’Roel genoot de opleiding aan Hotelschool Den Haag’82 en het bijzondere aan de initiatieven van Roel Rol is dat hij gastvrijheid met hulpverlening combineert. Door mensen te laten proeven van professionele gastvrijheid terwijl zij zelf enige vorm van  gastvrijheid te lang hebben moeten missen, blijkt deze combinatie voor jongeren een grote stimulans te zijn om hun leven weer op de rit te zetten en mee te werken aan een project. Roel zelf vindt het voornamelijk belangrijk dat er aandacht komt voor zijn initiatieven omdat de problematiek in Nederland  wordt onderschat. Reeds meer dan duizend meiden en jongens, die door de maatschappij uitgespuugd zijn, heeft Roel Rol met zijn initiatieven nu een toekomst kunnen geven. Wat ziet Roel in zijn eigen toekomst en hoe kijkt hij terug naar het verleden? Lees dan gauw verder!

 • Wat is jou het meeste bijgebleven van jouw tijd op de hotelschool? 

Het meeste wat mij van mijn hotelschooltijd is bijgebleven is de enorme gezelligheid tussen de studenten, medewerkers, directie en docenten. Het vele werken naast het studeren vond ik heerlijk. Ik was enorm betrokken bij La Confrérie en heb menige nieuwkomer mogen ‘verwelkomen’ met mijn liedjes in het intro cabaret. Heel trots ben ik op het gegeven dat 1 van mijn liedjes “Halleluja Victorie La Confrérie U zij de glorie”, het belangrijkste verenigingslied geworden is. Onlangs zag ik een video van het slot van de introperiode, waar iedereen dit lied van mij zong. Een echte Roel Rol evergreen!. Helaas was het maar drie jaar toentertijd, maar gelukkig heb ik altijd actief contact kunnen houden en is het goed toeven binnen alle Alumni cremia.

 • Wat wil jij de (toekomstige) Hotello’s meegeven?

Ik wil de toekomstige Hotello’s graag meegeven dat de hotellerie een prachtig vak is en dat het geven van gastvrijheid een geweldige bezigheid is. Gastvrijheid betonen kan een basis zijn voor vele beroepen en businessen. Deden de banken dat maar of die uiterst corrupte woningcorporaties of de politiek. Helaas gaan die alleen van hun eigen belang uit en niet van de te dienen personen of bedrijven.

– Stop wel met het dragen van grijze pakken en rode stropdassen: de grijze massa is al zo groot! –

Uit elke plooi een anders spreken

Net zo als het net niet hoort

Eigen parochie zonder spreken

Door niets en niemand gestoord

Streep en stoer en onverheuld

Gevoelens nooit te open en te kijk

Taboes gestropt naar het fabeltjesrijk

De Das!

Niet grijs. Maar wijzer dan de man

 • Wat is jouw definitie van een ware Hotello?

Een ware Hotello is diegene die echt voor de Gastvrijheidsgeving gekozen heeft!

 • Vind jij jezelf een ware Hotello? 

Ja, ik vind mijzelf een ware Hotello! Met enorm genoegen heb ik mijn levensloop vormgegeven in de hotellerie maar ook in het werk voor de zwerfjongeren van Nederland en de oudere daklozen van het land. Het was reuze spannend en enerverend ondernemen en concepten en projecten die nog nimmer door anderen uitgevoerd waren. Dit heeft mij altijd een enorme kick gegeven.

 • Wat is jouw definitie van gastvrijheid/hospitality?

Je bedrijft de ultieme gastvrijheid als je gasten je een 10 geven!

 • Wat is jouw grootste succes?

Mijn eerste grootste succes is wel de realisatie van een organisatie van Stichtingen voor de opvang en begeleiding van de zwerfjongeren in Rotterdam en Utrecht. Duizenden jongens en meisjes in dezelfde leeftijd als de hotelschool studenten heb ik kunnen helpen door hun zwervend bestaan met criminaliteit, drugs en prostitutie om te buigen naar Zicht op een positieve toekomst. Toen ik er mee begon was er niets over dak- en thuisloze jongeren bekend. Nu is erkend dat er 10.000 per moment in Nederland zijn. Het erge is wel dat er nog steeds nauwelijks in dit “prachtige” land aan goede opvang van al die duizenden jongeren gedaan wordt. Bedenk dat in Turkije nauwelijks zwerfjongeren zijn.

Tevens ben ik evenzo en uitermate trots op de realisatie van het concept Woonhotel, zijnde opvang voor oudere dak- en thuislozen met of zonder kind, gecombineerd met en gefinancierd door zakelijke hotels. De afgelopen tien jaar heb ik twee prachtige hotels vanaf de eerste kiem en steen mogen opbouwen, vormgeven, de gebouwen en interieuren ontwerpen en succesvol geëxploiteerd.  Het Woonhotel Rotterdam gecombineerd met het Best Western Art Hotel Rotterdam. En het Woonhotel Eindhoven gecombineerd met het Best Western Premier Art Hotel Eindhoven.

Met het werk van de stichtingen en de twee hotels heb ik behoorlijk wat prijzen en awards gewonnen. Daar kijk ik met genoegen op terug.

 • Wat is jouw grootste mislukking? 

Mijn grootste mislukking is dat ik voor bovenstaande hotelprojecten in zee gegaan ben met wat nu blijken de meest corrupte, megalomane en zelf verrijkende instituten van Nederland te zijn: de woningcorporaties! WOONBRON ROTTERDAM & WOONSTAD ROTTERDAM (samen 4 miljard EV) hebben mij verzocht het ART&Woonhotel Rotterdam te ontwikkelen, te bouwen en te exploiteren.  TRUDO EINDHOVEN (1 miljard EV) heeft mij hetzelfde verzocht voor het ART&Woonhotel Eindhoven.

Heel Nederland, inclusief mijn persoon, dacht dat woningcorporaties betrouwbaar en integer waren. De bestuurders die mij voor de projecten vroegen zaten wekelijks aan tafel met ministers en Kamerleden. Met hen kon ik deze vernieuwende en risico volle projecten wel opzetten.

Niets blijkt minder waar. Deze mensen schuwen niets. Chantage, zelfverrijking, afpersing, zwart geld met valse facturen voor de eigen bestuurders, bouwfraude, contractbreuk noem maar op.

Volkomen rucksichtslos zijn door de corporaties van wie ik de hotels huurde, de bedrijven na een jarenlange strijd failliet gemaakt. Enkel en alleen omdat de bestuurders Zonnekoningen  geen tegenspraak van een huurder wensen, alle waarden van de projecten naar zich toe willen trekken(Eindhoven is verkocht voor 22 mio euro) en ten koste van alles en iedereen hun pluche willen veilig stellen.

Daar kunnen Hotello’s uiteindelijk niet tegen op. Zelfs de regering legt het af tegen hen. Want terwijl de parlementaire Enquête woningcorporaties liep, groeide het EV van alle corporaties in Nederland van 12 miljard naar ruim 40 miljard. En niemand kan daarbij behalve de aan het pluche gekleefde bestuurders van de corporaties. Wel allemaal Nederlands bezit.

 • Waar ben je het meest trots op (binnen of buiten je werk)?

Dat ik al dertig jaar zelfstandig ben!

 • Waar mogen we jou ’s nachts gastronomisch mee wakker maken? 

Ware producten met eerlijke smaken. Als ik wakker word kan ik een full English breakfast zeer waarderen.  Maar later op de dag kan ik een mooie rode wijn zeer goed hebben alsmede een korenwijn, oude jenever, een fantastische gin en natuurlijk heerlijke cognac en niet te overtreffen een whisky. In Engeland, voordat we op de vossenjacht gaan, drinken wij The Huntsman Punch zijnde: whisky met melk (we gaan om vijf uur in de ochtend weg).

Ik heb enorm veel respect gekregen voor die fantastisch kokende topchefs en heb met een aantal van hen mogen samenwerken.  Het eten op sterren niveau is wel een belevenis. Verwend te worden in een toprestaurant is een mooi levensmoment en droom. Dus mij liever niet wakker maken.

Maar ook prachtige raw foods, sterke groentes, waarlijk daadkrachtig eten getopt door kakelverse eieren van de ultieme scharrelende kip. Wake me toch maar up!

 • Waar zie jij jezelf over 10 jaar (werken)?

Anno 2015 zal ik opnieuw beginnen, eigenlijk als elke minuut die het levenslicht ziet. Ik:

 • Ben nog steeds verliefd op mijn dochters Chezane en Kiandra!
 • Schrijf gedichtjes en hou nog steeds van gastronomische wakkermaak lekkernijen.
 • Wil werken, creëren en genieten om de dag te beleven.
 • Zal nog menige Charlie(vos in Engeland) te paard gevolgd zijn.
 • En zal als zelfstandig ondernemer met veel plezier mijn werk doen.

 

 • Wat is jouw visie op het thema HTYE – EGO, use it or lose it?

Zolang je maar in EGO blijft geloven, dan kun je alles aan. Elk moment van elke dag elke minuut als geleefd moment zullen er zijn die jouw persoon naar beneden willen en zullen halen. Er is slechts een ding dat je door doet gaan: EGO!

 • Welke trends voorzie jij in de toekomst voorbij te komen jouw branche?

Vooral in Nederland voorzie ik en hoop ik dat er meer fantasierijke hotels gebouwd zullen worden. Vandaar de oproep niet grijs te zijn en te denken. De hotels zullen meer open zijn voor de community om de bedrijven heen en niet alleen er zijn voor de gasten van het bedrijf zelf.

Blurring! Het mixen van doelgroepen en functies in en op de hotel locaties. Food en beverage courts als restaurant en shopping mall voor de gasten van hotel en omgeving.

 • Welke uitdagingen wil jij nog graag aangaan?

Ik ga dat fantasierijke hotel ontwikkelen en bouwen!

 • Met welke wijze uitspraak, tips, cliff hanger wil jij mee afsluiten? 

Dag minuut .. geleefd moment

Een van ontelbare velen

Ik heb je intens gekend

Geproefd de mijne gemaakt 

Je zult blijven die je bent

Een enkeling in de tijd

Door niets & niemand geëvenaard

Meer waard dan spijt 

Voor te vergeven waarde 

Omdat geleefd is voorbije tijd

Niet te verkopen

Niet te vergeven

Nooit te herhalen

Voor altijd te weten

Als van jou

Kom in contact met Roel:

  Reacties

  Reacties

  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.