H♥tello – Niek van den Adel

Onze eerste H♥tello is niemand minder dan ons eigen bestuurslid Niek van den Adel. In 2013 won hij de Hotello of the Year Award tijdens het HotelloTOP Year Event, door onderscheidend te presteren binnen het jaarthema ‘Success is a Moving TargetVan den Adel kwam in 2010 met zijn motor ten val, toen hij van zijn werk als F&B manager in Loosdrecht naar huis reed. Een dwarslaesie was het gevolg. Maar Niek knokte zich terug en geeft intussen vanuit eigen ervaring gastvrijheidsadvies aan zorginstellingen vanuit het bedrijf Trainmark. Waar houdt Niek zich vandaag de dag mee bezig? Wij zochten het voor jullie uit.

 • Wat is jou het meeste bijgebleven van jouw tijd op de hotelschool?

De onbezorgdheid, het genieten van elke dag. Meisjes versieren in de kroeg, veel te luxe koken elke dag. Je zit tenslotte niet voor niets op de hotelschool. Leren dat stappen ook kan op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. In de weekenden naar huis, beunen, zoals wij dat noemden. De reizen naar Afrika, Amerika en Thailand. Lang leve de STUFI!

 • Wat wil jij de (toekomstige) Hotello’s meegeven?

Dat STUFI heel leuk lijkt als je het leent, later denken ik en mijn bankrekening daar iets anders over. Pluk de dag! Eet teveel, drink teveel, doe dingen waar je spijt van krijgt. Val en sta op. Leer de kunde van het mensen vermaken, verblijden en verrassen. Je zult namelijk nog zien dat de grote boze mensen wereld daar nog helemaal niets van snapt.

 • Wat is jouw definitie van een ware Hotello?

Okay, let’s be honest. Het woord hotello heb ik eigenlijk altijd geassocieerd met de koorballerige, net iets te dikke, altijd lallende hotelschoolstudent. Pas enige jaren geleden kwam ik er achter dat het wel iets meer in zijn mars had. Hotello staat voor mij voor een verbinder, een genieter (nooit met mate), een mens die geniet van mensen. Het gekke is dat in de wereld der volwassenen maar heel weinig mensen die eigenschappen delen. Meer Hotello’s dus!

 • Vind jij jezelf een ware Hotello?

Het zou een beetje zonde zijn van de Hotello of the Year prijs van 2013, als ik nu nee zou zeggen. Als ik eerlijk ben, vind ik mijzelf steeds meer hotello worden en daar ben ik erg blij mee. Als ik mij omring met vakgenoten, alumni en notello’s dan ben ik erg trots dat ik bij deze DNA groep mag horen. Steeds meer ontdek ik dat het geluk van het leven zit in het genieten van mensen, van de liefde om mijn heen. Het is toch bijzonder dat wij een hele opleiding hebben die zich hier op richt!

 • Wat is jouw definitie van gastvrijheid/hospitality?

‘Gastvrijheid is de overtreffende trap van dienstverlening, die een herinnering wordt’ Ik kwam erachter dat ik deze zin zelf bedacht had, toen ik hem in een artikel terug las, zonder het gebruik van Wikipedia. Dit heeft echter niets met onze branche te maken. Wij doen dit gewoon nog veel te weinig. Waarom verbazen, complimenteren en verblijden wij elkaar zo weinig op de werkvloer? Gastvrijheid is dus het mooie kunnen zien in het leven.

 • Wat is jouw grootste succes?

Ik heb zojuist mijn vrouw bezwangerd na 3 jaar proberen. Wat een walgelijk woord trouwens. Als ik de details van mijn behandelingen hier tentoon spreid, snap je deze redenering. Toen wij zojuist hoorden dat het ook nog eens 2 meisjes gaan worden, is dat toch wel een hele achievement! Verder is het post traumatisch groei syndroom dat ik heb over gehouden aan die dwarslaesie, een verdienste waar ik erg van geniet. Elke dag weer.

 • Wat is jouw grootste mislukking?

Heb je even? Met een borrel op, op je motor stappen? Een stropdas te hebben gedragen? Of toch heel lang niet doen waar ik gelukkig van word? De laatste dan maar. Jaren naar de hotelschool ben ik zoekende geweest. Zoekend, wie ik was. Zoekend, waar ik gelukkig van werd. Jaren lang, een jongen gespeeld, met groot salaris, grote auto, groot huis en grote stropdas. In ieder geval naar de buitenwereld doen alsof alles tiptop was. Uiteindelijk ontslag genomen, in een dorp gaan wonen, weer terug de horeca in. Al mijn pakken in de vuurkorf gegooid en gezworen nooit meer een pak aan te doen, omdat dat voor stond voor al die niet zo leuke tijd. Dat ging heel lang goed, totdat jullie besloten mij een maatpak cadeau te doen.. En bedankt!

 • Waar ben je het meest trots op (binnen of buiten je werk)?

Ik mag nu zo’n 5 dagen per week, mensen trainen op gastvrijheid. In de zorg, retail, horeca, bankwezen en onderwijs. Ik ben het meest trots dat ik mensen mag raken. Met een lach of een traan. Maar we raken elkaar nog te weinig in deze tijd. Er zijn daarom meer hotello’s nodig.

 • Waar mogen we jou ’s nachts gastronomisch mee wakker maken?

Stomme vraag. Waarmee niet? Aan mijn buik te zien neem ik deze vraag iets te letterlijk. Maar als ik dan toch mag kiezen: M&M’s! Graag gecombineerd met een slechte actiefilm en cola zero. Want, dat laatste doet mij dan weer gezond voelen. Of zoiets..

 • Waar zie jij jezelf over 10 jaar (werken)?

Mag het antwoord ook: niet! Zijn? Of 10 jaar heb ik inmiddels 5 boeken geschreven, spreek ik wereldwijd op symposia en maak ik de wereld op mijn manier nog veel mooier. Dit dan 2 á 3 dagen per week. De rest van de tijd verzin ik slinkse manieren om mijn dochters weg te houden van jongens zoals mijzelf op die leeftijd.

 • Wat is jouw visie op het thema HTYE – EGO, use it or lose it?

Dit is best een dingetje voor mij. Ik heb namelijk de laatste jaren geleerd, dat zelfs als je helemaal geen ego meer hebt, zoals wakker worden op de IC. Met al je familie en vrienden om je heen, dat je dan nog steeds gelukkig kunt zijn. Voor mij was het dus een tijd van: Lose it! Het is namelijk niet meer zo sexy om in je bed te plassen en te poepen niet zo ego strelend als je helemaal niets meer kan en maanden vol wonden op bed moet liggen. Het verliezen van een groot gedeelte van mijn EGO is een cadeautje dat ik elke dag meeneem. Sterker nog. Voordat ik een podium betreed haal ik eerst 10 keer diep adem en besluit te allen tijde eerlijk te zijn op dat podium, hoe kwetsbaar dat dan ook is. Als ik daarna een complimentje krijg, dan komt dat binnen, recht in mijn hart en niet op mijn ego.

 • Welke trends voorzie jij in de toekomst voorbij te komen jouw branche?

We individualiseren als maatschappij nog eenmaal en snel ook. Dat is helemaal niet erg. Maar er komt weer een tegenbeweging. Ik denk dat horeca in zijn algemeenheid een plek word zonder mobiele telefoon. Een plek waar we live facebooken, een plek waar wij elkaar als mens weer ontmoeten. Thuisbezorgd.nl is nu het grootste restaurant van  Nederland. Air B&B het grootste hotel van de wereld. We zullen dus steeds meer met technologie te maken hebben, echter wij gaan ons afvragen waarom? Het moet dus een doel dienen en dat is verbinding. Er is namelijk nog nooit een computer geweest die lief tegen je is geweest. In onze branche worden wij dus nog meer een ontmoeting, onthaasting en verbindingsplek. Met, of zonder technologie.

 • Welke uitdagingen wil jij nog graag aangaan?

Mijn grootste uitdaging de aankomende jaren is het terugschroeven van mijn medicatie beleid. Als echte junk gaan er toch een 34 pillen per dag in om de pijn onder controle te houden. Ik geloof dat ik in mijn hoofd nog zoveel endorfine vrij kan maken dat ik de helft niet meer nodig heb. Ik weet alleen nog niet hoe. Alleen de gedachte van afbouwen maakt mij al doodsbang, laat staan de realiteit.

 • Met welke wijze uitspraak, tips, cliff hanger wil jij mee afsluiten?

Lang zal ze laesie. Oftewel. Pluk de dag, geniet zoveel je kan en heb lief. Dat is niet zo moeilijk in ons vak, toch?

    Kom in contact met Niek:

    Reacties

    Reacties

    No Comments

    Sorry, the comment form is closed at this time.